Huis van de toekomst

Workshop van twee lessen van anderhalf uur voor het basisonderwijs vanaf groep 4

Les 1: Ontwerp je eigen gebouw

Starten met powerpoint presentatie op digibord over architectuur. Ik ga vooral veel verschillende bouwstijlen laten zien om de kinderen te inspireren. Geen heel lang verhaal over hoe en wat in de bouwkunst, maar vooral kijken en ontdekken. De kinderen krijgen van oudheid tot hedendaagse bouwkunst te zien. Duur= ½ uur

Opdracht: Ontwerp je eigen gebouw, op papier, gebruik liniaal en potlood. Bedenk een groot gebouw voor algemeen nut, dus niet een gewoon woonhuis, maar iets anders. Denk aan winkelcentrum, hotel, kerk, badhuis, gemeentehuis, noem maar op…

Aan het eind van de eerste les kunnen de kinderen hun plank alvast een kleurtje geven met verf, hierdoor komt hun ontwerp straks nog mooier tot z’n recht.

We gaan dit ontwerp uitwerken op een houten plank waar we spijkers in slaan, de spijkers worden verbonden door draad. De draden vormen de uiteindelijke tekening. Gebruik dus zoveel mogelijk rechte lijnen, maar het niet te priegelig.

 

Les 2: Timmeren en draad tekening maken.

Materiaal:

  • Voor ieder kind een houten plaat van minimaal 1 cm dik, formaat mag verschillend zijn, minimaal 30 x 30 cm. Ik zou hiervoor hout kiezen waar ze makkelijk in kunnen timmeren.
  • Schoolverf om de houten plaat in één kleur te schilderen, een effen achtergrond en komt hun gebouw nog beter naar voren.
  • Spijkers, maximaal 3 cm lang ongeveer 100 spijkers per kind
  • Wol of katoenen draad in felle kleuren.

 

Kosten

€ 165,- voor twee lessen van anderhalf uur.